Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Uusi opas verkkokaupan perustamiseen

Kirjoittanut Janne 19.02.2009

Clover Shop -verkkokauppaohjelmiston tekijä Apilaratas Oy on julkaissut oppaan verkkokaupan perustamista suunnitteleville kauppiaille. Oppaassa esitellään verkkokaupan termit ja määritelmät sekä kerrotaan yleisemmin verkkokaupankäynnistä. Opas kertoo verkkokaupan perustamisen eri vaiheista kaunistelematta, joten se on hyvää luettavaa kaikille verkkokaupasta kiinnostuneille.

Erityisesti haluaisin allekirjoittaa kohdan, jossa puhutaan tarjouspyynnöistä. Olen itsekin saanut lukuisia tarjouspyyntöjä verkkokauppaan liittyen, johin olen tietysti vastannut parhaan kykyni mukaan (useimmiten täysin turhaan). Usein on kuitenkin hankala tehdä kunnollista tarjousta tarjouspyynnön vajavaisten tietojen takia. Ongelmana on myös, että tarjouspyynnön esittäjällä on monesti täysin epärealistinen kuva toteutuksen vaatimuksista.  Olen esimerkiksi saanut heppoisesti tehtyjä tarjouspyyntöjä, joissa on haluttu perustaa Autotalli.comin tapainen palvelu tai koko Euroopan kattava verkkokauppapalvelu plussapisteineen ja krediitteineen. Loppuun oli toisessa lisätty ”Ei varmaan mikään iso homma”. Näitä tarjouspyyntöjä yhdisti alle kymmenen rivin mitta.

Suosittelenkin verkkokaupan perustamista kaaavailevia juttelemaan henkilökohtaisesti verkkokaupan suunnittelijoiden kanssa, saadakseen realistisen kuvan verkkokaupan perustamisen vaatimuksista.

Mutta palataanpas Apilarattaan oppaaseen. Oppaan lopussa on käppyrämuotoon laitettu hintavertailu, jossa vertaillaan Suomessa yleisimmin käytettyjen verkkokaupparatkaisujen hintoja. Kyseinen vertailu ei luonnollisestikkaan mairittele kuukausimaksullisia verkkokaupparatkaisuja, koska niiden hinta nousee esimerkiksi kolmen vuoden aikajänteellä huomattavasti kertamaksullisia korkeammaksi. Asia ei tietenkään ole aivan näin yksioikoinen.

Kannattaa esimerkiksi huomata, että kertalisenssillä hommatut ohjelmistot täytyy päivittää erikseen (pieni kustannuslisä), kun taas palveluna ostettu verkkokaupparatkaisu päivitetään automaattisesti. Vaan eipä tuo päivittäminen lisenssiohjelmistojen kohdalla  suuri menoerä ole, ellei sitten jouduta tekemään joitain kustomointeja kokonaan uudelleen päivitettyyn kauppaan. Palveluna ostettavassa verkkokaupparatkaisussa ei myöskään tarvitse hankkia erikseen palvelintilaa, joka ei sekään tosin ole nykyään enää kovin kallista.

Ehkä suurimpana erona palveluna ostettun ratkaisun ja asennettavan ohjelmiston välillä on se, että palvelumallin ratkaisuihin ei pääse kovin helposti itse tekemään muutoksia, vaan muutokset täytyy teettää palvelua tarjoavalla yrityksellä. Asennettavissa ratkaisuissa, kuten Clover Shopissa, on puolestaan mahdollista tehdä itse laajojakin muutoksia verkkokaupan toimintaan.

Palveluna ostettavan verkkokaupparatkaisun kanssa kauppias pääsee ehkä hieman helpommalla, eikä välttämättä tarvitse lainkaan ulkopuolista apua verkkokaupan perustamisessa. Asennettavan verkkokauppaohjelmiston tapauksessa useimmat tarvitsevat asiantuntijan apua verkkokaupan pystyttämiseen. Apua kaivataan esimerkiksi palvelintilan hankkimisessa, verkkokauppaohjelmiston asentamisessa sekä säätämisessä kohdalleen.

Valittavien valmiiden ulkoasujen kirjo puoltaa myös palvelumallin ratkaisuja. Olisikin Clover Shopilta erittäin fiksu veto laittaa nettiin vapaasti jaettavaksi ilmaisia ulkoasupohjia, joita verkkokauppiaat voisivat käyttää hyväkseen. Tässä tullaankin sitten jo aihepiiriin, johon tutustumista suosittelisin Clover Shopin suunnittelijoille, nimittäin sivupohjat eli templatet (tai teemat). Niiden avulla verkkokauppaan olisi helppo vaihtaa uusi ulkoasu, mikä varmuudella kasvattaisi myös Clover Shopin myyntiä. Nythän ulkoasu täytyy pultata koodin sekaan manuaalisesti, jolloin ulkoasun vaihtaminen toiseen on työlästä. Mutta tuosta aiheesta ehkä lisää joskus myöhemmin.

Palveluratkaisua saattaa puoltaa se, että alkuinvestoinnit ovat huomattavasti edullisemmat verrattuna esimerkiksi kalleimpaan Clover Shoppiin. Näin verkkokauppaa voi kokeilla esimerkiksi puolisen vuotta ja jos homma ei ala toimimaan, lopettaa verkkokaupan ennen suurempia tappioita.

Apilarattaan verkkokauppaoppaaseen

Aihealue: Uutiset.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

Jätä kommentti