Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Itella: Ulkomaisten verkkokauppojen suosio räjähti

Kirjoittanut Janne 19.03.2009

Kun Smilehouse paria päivää aiemmin ilmoitti suomalaisten verkkokauppojen hyvästä menestyksestä joulumarkkinoilla, päräytti Itella ilmoille tiedotteen, jonka mukaan ulkomaisten verkkokauppojen osuus koko verkkokaupan tavaramyynnistä kasvoi neljännekseen eli tuplaantui. Tämän vuoden puolella on erilaisia verkkokauppatutkimuksia ilmestynyt viikoittain. Kaikilla tutkimuksen tekijöillä on omat motiivinsa, eikä kaikkia tutkimustuloksia kannata aivan sinisilmäisenä uskoa. Myöskään tutkimustapoja ei useinkaan ole esitelty riittävällä tarkkuudella, jotta niitä voisi tarkastella kriittisesti.

Kokemus on osoittanut, että esimerkiksi ihmisten ajankäytön ja mahdollisesti myös rahankäytön selvittäminen kyselytutkimuksella on lähes mahdotonta, sillä vastaajien arviot menevät lähes aina metsään. Kyselytutkimus toimii hyvin ainoastaan mielipidemittarina eli sen avulla pystytään selvittämään, mitä mieltä vastaaja on jostain asiasta. Kyselytutkimuksella voi esimerkiksi selvittää, kumpi tuntuu kuluttajien mielestä turvallisemmalta vaihtoehdolta, ulkomainen verkkokauppa vai kotimainen verkkokauppa. Luotettavaksi ja toimivaksi kysymykseksi mittaamaan ihmisten mieltymystä johonkin asiaan on havaittu suosittelu eli ”Suosittelisitko tätä tuotetta/palvelua ystävällesi?”. 

Usein tutkimuksia tehdään myös pelkästään internetissä, jolloin kyselyn tulokset eivät edusta koko Suomea. Tällaisissa tapauksissa vastaamaan pääsevät ensinnäkin ainoastaan internettiä käyttävät henkilöt. Toisekseen, jos kysely on avoin kysely eli siihen voi vastata kuka tahansa, kyselyn otos sisältää vain sellaiset henkilöt jotka haluavat vastata kyselyyn. Useimmiten naiset vastaavat erilaisiin kyselyihin innokkaammin kuin miehet. Avoimeen kyselyyn saadaan myös enemmän vastauksia sellaisilta henkilöiltä, joita kyselyn aihepiiri saattaa kiinnostaa. Avointen kyselyiden ongelma onkin tulosten vahva vääristyminen. 

Kaikille on varmaan tullut tutuksi seuraava lause: ”Maikkarin nettikyselyn mukaan…”. Todella vakuuttavaa. Tämä siis lähes päivittäin valtakunnallisessa uutislähetyksessä. Vääristymiä aiheuttavat tekijät: kyselyyn vastaavat ainoastaan maikkarin sivuilla kävijät, kyselyn sattumoisin huomanneet, vastaamisesta kiinnostuneet ja internettiä käyttävät ihmiset. Kun kuulette nuo legendaariset sanat uutislähetyksessä, sulkekaa korvanne. On parempi ettette tiedä, sillä saattaisitte vahingossa kuvitella suomalaisten olevan tuota mieltä.

Nyt joku roti tähän tutkimushommaan. Kyselytutkimusten tuloksia kannattaa pitää useimmiten ainoastaan suuntaa antavina.

Aihealue: Uutiset.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

Jätä kommentti