Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Verkkokaupan mainostaminen

Kirjoittanut Janne 19.08.2010

Moni kauppias tuskailee verkkokaupan mainostamisen kanssa. Kauppa voi olla hakukoneoptimoitu, mutta kuinka saada lisää asiakkaita muita reittejä pitkin? Keinoja on monia ja tässä jutussa niitä on tarkoitus tuoda esiin ainakin pintapuolisesti. Google-mainonnan, mikä on siis eri asia kuin hakukoneoptimointi, lisäksi kauppiaan kannattaa valjastaa käyttöön ainakin uutiskirjeet ja mahdollisesti myös sosiaaliset mediat, mikäli aikaa niiden päivittämiseen asiasisällöllä riittää.

Edit: Alkuperäisestä artikkelista jäi kokonaan pois kumppanuusmarkkinointi, joten se lisättiin myöhemmin.

Kumppanuusmarkkinointi

Kumppanuusmarkkinointi (eli affiliate marketing) tarkoittaa markkinointimuotoa, jossa yritys palkitsee sen tuotteita tai palveluita onnistuneesti markkinoivan kumppanin (esimerkiksi blogi tai muu www-sivusto). Mikäli asiakas päätyy ostamaan tuotteen kumppanisivuston markkinoinnin seurauksena, kilahtaa kumppanisivustolle provisio kaupan loppusummasta tai etukäteen määritelty kiinteä palkkio. Malleja on monia ja kaikille kauppiaille varmasti löytyy sopiva.

Kumppanuusmarkkinointia voi tehdä joko hankkimalla oman järjestelmän, jolla seurata kumppaneiden tuomien asiakkaiden ostamista, tai toinen vaihtoehto on käyttää kumppanuusmarkkinointia tarjoavia yrityksiä, joita löytyy suomestakin jo useita.

Kumppanuusmarkkinointia tarjoaa esimerkiksi TradeTracker, joka on kohtalaisen tuore tapaus tällä rintamalla.

Google-mainonta

Google-mainonnan pitäisi olla lähes itsestäänselvyys kaikille verkkokauppiaille. Google Adwords pystyy parhaimmillaan tuomaan runsaasti asiakkaita kustannustehokkaasti, kunhan mainokset on suunniteltu ja hinnoiteltu oikein. Myös laskeutumissivun eli sivun, jolle mainosta klikkaamalla päätyy, täytyy olla hyvin suunniteltu, jotta mainonnasta saa kaiken irti.

Ennen rahahanojen avaamista täydellä teholla kannattaa kuitenkin lukea oppaita Adwordsin tehokkaasta hyödyntämisestä. Kylmiltään mainoksia ei kannata lähteä Adwordsiin tekemään, koska se käy nopeasti kukkarolle. Netistäkin löytyy useita hyviä oppaita Adwords-mainontaan.

Google Adwords -kirjoja on myös saatavilla runsaasti.

Yhtenä vaihtoehtona kannattaa myös harkita asiantuntijan käyttöä mainonnassa. Kannattaa kuitenkin välttää ns. klikkipaketteja, joissa myydään tiettyyn hintaan tietty määrä klikkauksia eli kävijöitä sivuille. Sen sijaan kannattaa hankkia Adwords-asiantuntija, joka suunnittelee ja käynnistää mainonnan pitkäjänteisesti.

Uutiskirjeet

Uutiskirjeitä ei monikaan kauppias osaa kunnolla hyödyntää. Ulkomaiset verkkokaupat ovat tässä asiassa suomalaisia kilpailijoitaan huomattavasti edellä. Jälkimarkkinointi on tehokasta ja vanhoista asiakkaista kiinni pitäminen tulee edullisemmaksi kuin uusien asiakkaiden hankkiminen.

Uutiskirjeillä en tarkoita täysin sokkona lähetettäviä spämmejä potentiaaliselle kohderyhmälle, sehän on kuluttajapuolella laillakin kielletty. Tarkoitan sen sijaan asiakkaan erikseen tilaamia uutiskirjeitä. Tilaaminen kannattaa sijoittaa esimerkiksi yhteystietolomakkeen yhteyteen rasti ruutuun periaatteella. Lisäksi uutiskirjetilaamisen mahdollistava yksinkertainen lomake, jossa on kenttä sähköpostiosoitteelle ja lisäksi tilaa-painike, kannattaa sijoittaa kauppaan paraatipaikalle jo heti etusivulle. On nimittäin kohtalaisen hyvä asia, jos saat asiakkaan haluamaan uutiskirjeesi sähköpostilaatikkoon. Lisämyynnin ja ylipäätään myynnin mahdollisuus kasvaa silloin kyseisen asiakkaan kohdalla huomattavasti.

Uutiskirjeiden lähettämiseen suosittelen MailChimp-uutiskirjepalvelua, joka soveltuu hyvin myös suomalaisen kaupan käyttöön. Myös suomalaisia palveluita löytyy, mutta niiden heikko puoli on mystiset monen sadan euron aloitusmaksut ja kuukausimaksut. MailChimpissä voit luoda ilmaiseksi 500 vastaanottajan uutiskirjeen ja lähettää heille yhteensä 3000 viestiä kuukaudessa. MailChimpin maksulliset palvelut ovat edullisia ja esimerkiksi ennakkomaksulla maksettava 1000 viestin paketti maksaa 30 dollaria. Lisäksi MailChimpiltä löytyy kuukausimaksullisia paketteja, joista esimerkkinä 1000 vastaanottajan ja rajoittamattoman viestimäärän paketin hinta on 15 dollaria kuukaudessa.

Uutiskirjeen ulkoasun voi viritellä haluamakseen, joskin kannattaa huomata, että uutiskirjepohjien suunnittelu on oma taiteen lajinsa. Läheskään kaikkia www-sivuilta tuttuja tekniikoita ei voi käyttää ja uutiskirjeen rakenne kannattaakin pitää kohtalaisen yksinkertaisena. Graafista ilmettä voi kuitenkin säätää ja usein uutiskirjeistä tulee varsin tyylikkäitä.

Valmiita uutiskirjepohjia on myös saatavilla ja esimerkiksi ThemeForestista löytyy erinomaisia valmispohjia uutiskirjeille. Uutiskirjeiden suunnitteluun voi myös käyttää ammattilaisen apua.

Sosiaaliset mediat

Sosiaalisista medioista puhutaan enemmän kuin riittävästi tällä hetkellä, mutta niiden tehokas hyödyntäminen vaatii työtä. Vaikka ne tuntuvat ilmaiselta mainonnalta, kannattaa huomata, että työmäärä voi olla suuri verrattuna saavutettaviin hyötyihin. Verkkokaupan Facebook-sivu menettää hyvin pian kaikki kaverit, mikäli sinne pusketaan vain pelkkiä tuotelinkkejä.

Verkkokauppa voi käyttää Facebookkia epäsuorana asiakashankkijana julkaisemalla kilpailuja ja arvontoja Facebook-sivullaan.

Mahdolliseen Facebook-palautteeseen kannattaa reagoida asiallisesti ja ajatella aina asioita asiakkaan näkökulmasta. Facebookissa ja Twitterissä kannattaa muuten välttää spämmäämistä eli liika on liikaa asiakasviestinnässä. Jossain vaiheessa kymmenen tilapäivitystä päivässä alkaa kyllästyttää ja kontakti menetetään.

Myös blogit lasketaan usein sosiaalisiin medioihin. Blogit voivatkin olla erittäin tehokkaita asiakaslähteitä oikein toteutettuina. Verkkokauppa voi käsitellä blogissaan esimerkiksi tuotteidensa tehokasta käyttöä tai antaa huoltovinkkejä. Myös uutuuksia voi esitellä blogissa, mutta pelkkänä tuote-esittelykanavana blogia ei kannata pitää, sillä se ei ole kenenkään mielestä riittävän mielenkiintoinen aihe, jotta blogia jaksaisi alkaa seuraamaan säännöllisesti. Blogin täytyy tajota mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä, jotta kävijämäärät saadaan kasvuun.

Paperikuvasto

Kotiin kannettavaa kuvastoa käytetään Suomessa aivan liian vähän. Maailman parhaiten konversoivien verkkokauppojen joukossa suurin osa on perinteisiä postimyyntiyrityksiä, jotka lähettävät tuotenumeroin varustettuja kuvastoja asiakkailleen. Kyseisten kauppojen verkkokaupat on toteutettu siten, että tuotenumerolla haku onnistuu helposti. Kun perinteisen verkkokaupan konversioaste on usein tyyliin 2-5%, on se parhailla postimyyntiyritysten verkkokaupoilla yli 20%. Ero on valtava. Tietenkään tuollaisiin lukemiin ei yhdellä kuvastolla päästä, vaan taustalla on pitkäaikainen kokemus postimyynnistä. Joka tapauksessa prosentit pistävät miettimään, että mikä se olisikaan paras tapa verkkokaupan pyörittämiseen…

Lehtimainonta

Lehtimainonta alan lehdissä on yksi vaihtoehto. Suoran tuotemainonnan sijaan kannattaa kokeilla saada asiakkaat tilaamaan esimerkiksi uutiskirje, jonka kautta tiedottaminen on huomattavasti edullisempaa kuin lehtimainonta. Tämän voi toteuttaa mainostamalla esimerkiksi kilpailua tai arvontaa. Sanomalehtimainonta ei välttämättä ole verkkokaupalle oikea tie, mutta sekin selviää parhaiten kokeilemalla. Se voi toimia jollekin verkkokaupalle, kun taas toiselle se ei tuota yhtään asiakasta.

Kannattaa myös huomioida mainoksen avulla kauppaan saapuneet ja tarjota heille vaikka mainoksessa alennuskoodi. Parhaassa tapauksessa koodi lähtee leviämään keskustelupalstoilla ja aiheuttaa verkkokauppaasi todellisen ostoryntäyksen. Alennuskoodia voi kokeilla myös Facebook-sivun tai Twitter-feedin täkynä.

Loppusanat

Mainostamistapoja on myös muita ja jokaisen verkkokauppiaan kannattaa etsiä parhaiten omalle verkkokaupalle soveltuva tapa. Paras tapa selviää kokeilemalla. Kannattaa olla kekseliäs. Mainonta saa haista ja erottumalla joukosta saat asiakkaiden huomion. Jos myyt autoshamppoota, kierrä marketin parkkipaikka läpi ja laita flyeri likaisten autojen tuulilasiin (ja miksei myös puhtaiden, niiden omistajathan pitävät autonsa puhtaina). Se onko se erottumista vai pelkästään ärsyttävää jää sinun päätettäväksesi.

Aihealue: Oppaat.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

4 Kommenttia

 1. josu Sanoo:

  Verkko-ostoskeskus superstore.fi tarjoaa osaltaan ratkaisua tähän markkinointi ongelmaan. Palvelu on rakennettu juuri siitä syystä ettei kauppiaan tarvitse itse hoitaa markkinointia.

 2. Hmm.. Sanoo:

  Superstoressa tulee varmasti mietinnän alle mainonnan ja kilpailun välinen suhde. Samoja tuotteita ei kovin moni voi siellä myydä ilman hintakartelleja tai jää nopeasti katteet pieniksi.

 3. josu Sanoo:

  Sitä valvotaan siten ettei kilpailutilannetta synny.
  Sinne voi perustaa täysin oman kaupan omalla ulkoasulla ja tuoda halutut tuotteet esille ostoskeskukseen. esim. http://www.armoria.fi – on Superstore kauppa.

 4. ModerniVanhus Sanoo:

  Meillä on koettu sähköpostimarkkinointi edulliseksi boostiksi mainostamisessa. Sähköpostikamppis menemään aina muutaman kuukauden välein, jonka jälkeen ollaan saatu useita yhteydenottoja. Uutiskirjeen luonnissa ja lähetyksessä ollaan käytetty Mailchimp palvelua. Sähköpostiosoitteet mainoskampanjoille ollaan ostettu taas http://www.yritysguru.fi/ palvelusta, joka oli huomattavasti edullisempi kuin Kauppalehti tai JM-Tieto.

Jätä kommentti