Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Uutiskirje markkinoinnin välineenä – osa 1

Kirjoittanut Janne 11.12.2008

Verkkokaupan perustamisen jälkeen sinne olisi myös mukava saada asiakkaita. Mielellään maksavia asiakkaita. Olen usein verrannut verkkokaupan perustamista keskelle metsää sijoitettuun kyläkauppaan, jonne ei aluksi pääse mitenkään. Asiakkaiden saamiseksi täytyy ensin tehdä polut, jotka tuovat asiakkaat metsän keskelle ostoksille.

Yksi tapa luoda polkuja verkkokauppaan on luonnollisesti markkinointi, jossa kerrotaan uudesta kaupasta ja pyydetään ihmisiä asioimaan siellä. Mitä enemmän yksittäisiä polkuja eri puolille luodaan sitä enemmän kauppaan tulee myös asiakkaita. Suomeksi sanottuna: mitä enemmän mainostat, sitä enemmän verkkokauppaasi tulee myöskin asiakkaita.

Toisin kuin kivijalkakauppa kadun varrella, verkkokauppa ei vedä ihmisiä sisäänsä pelkällä olemassaolollaan. Tai vetää, jos kauppa on kunnolla hakukoneoptimoitu oikeilla ja ennenkaikkea käytetyillä hakusanoilla. Ihmisille täytyy aktiivisesti kertoa ja toitottaa verkkokaupan olemassaolosta, muuten kauppaan ei tule asiakkaita mistään ainakaan aluksi. Parhaimmillaan tilanne on, kun verkkokauppa saavuttaa aseman, jossa asiakkaat hoitavat markkinoinnin kauppiaan puolesta kehumalla kauppaa keskustelupalstoilla tai vastaavissa verkon sosiaalisissa palveluissa.

Aluksi kauppiaan täytyy kuitenkin tehdä aktiivista markkinointityötä asiakkaiden hankkimiseksi. Halvalla on hyvä aloittaa ja mikäs sen halvempaa kuin sähköpostimarkkinointi. Sähköpostimarkkinointi täytyy kuitenkin tehdä asiallisesti, sillä muuten napsahtaa hyvin herkästi roskapostittajan leima. Älä siis lähettele mainoksia päivittäin vaan esimerkiksi kerran kahdessa viikossa. Muista myös, että kuluttajilta täytyy saada ennakkolupa markkinointiviestien lähettämiseen sähköisesti. Yrityksille sähköpostin lähettäminen on sallittua, mutta niidenkin kohdalla viesti on osoitettava tarkasti oikealle kohdehenkilölle, joka vastaa yrityksessä markkinointisi aihepiiristä. Hyvä tapa on kuitenkin yritystenkin kohdalla pyytää ennakkolupa säännöllisten viestien lähettämiselle.

Millainen on hyvä uutiskirje?

Tarkoitukseni oli kirjoittaa uutiskirjeistä, joten mennäänpäs asiaan. Uutiskirje on säännöllisesti lähetettävä sähköpostiviesti, joka lähetetään sen tilanneille henkilöille. Parhaimmillaan uutiskirje on, jos se on vastaanottajalleen sisällöltään arvokas eli siitä on vastaanottajalle jotain hyötyä. Pelkkä hyvä tarjous ei vielä tee hyvää uutiskirjettä, mutta esimerkiksi vastaanottajalleen hyödyllinen opas on jo erinomainen uutiskirjeen sisältö.

Uutiskirjeen tilaamisen voi toteuttaa esimerkiksi omille sivuilleen laitettavalla pienellä lomakkeella, jossa sivuilla kävijää pyydetään tilaamaan uutiskirje, joka tarjoaa esimerkiksi ohjeita ja vinkkejä jostain asiasta ja joka ilmestyy esimerkiksi kerran viikossa. Voit myös esimerkiksi järjestää kilpailun, jonka yhteydessä tarjoat osallistujille mahdollisuuden tilata uutiskirjeesi. Jos kohderyhmäsi on yritysasiakkaat, voit lisäksi kertoa uutiskirjeestä asiakkaillesi sähköpostitse ja pyytää heitä tilaamaan uutiskirjeen. Näin uutiskirjeesi tilaajakanta alkaa pikkuhiljaa lisääntyä luonnollisesti, eikä uutiskirjettäsi mielletä roskapostiksi.

Verkkokaupalle uutiskirje on hyödyllinen, koska sen avulla voit ohimennen mainita hyvistä tarjouksista sekä muistutat vastaanottajaa verkkokauppasi olemassaolosta. Uutiskirjettä ei kuitenkaan kannata pitää pelkkänä mainonnan välineenä, koska sellaiset uutiskirjeet jätetään hyvin helposti huomiotta. Jos sen sijaan tarjoat uutiskirjeen vastaanottajalle jotain hyödyllistä, hän myös varmemmin lukee viestisi viikosta toiseen mainoksineen ja ehkäpä jopa joskus klikkaa itsensä verkkokauppaasi.

Uutiskirjeiden klikkausprosentit eli niissä olevia linkkejä klikkaavien lukijoiden määrä on suhteellisen pieni. Erään uutiskirjepalveluntarjoajan mukaan verkkokauppojen uutiskirjeiden klikkausprosentit ovat jopa alle 5%, mikä on aika pieni määrä.

Toki uutiskirjeen laatiminen vaatii hiukan vaivaa. Viikottain kirjoitettava hyödyllinen opas tai vastaava vaatii kirjoitus- ja ideointityötä. Se tuo kuitenkin asiakkaita ja vahvistaa asiakassuhdetta.

Voit yhdistää uutiskirjeen myös blogiin, jolloin uutiskirjepalvelu lähettää automaattisesti uutiskirjeen esimerkiksi aina, kun julkaiset uuden blogikirjoituksen. Hyvä blogisisältö tuo kävijöitä myös hakukoneista, joten tämä saattaisi vielä ennestään lisätä näkyvyyttäsi.

Hyvä uutiskirjepalvelu

Valmiita uutiskirjepalveluita on useita. Suomalaiset ova yleensä jonkin verran kalliimpia kuin ulkomaiset palvelut, mutta toisaalta sinun ei tarvitse tehdä käännöstyötä. Itse käytän uutiskirjepalveluna MailChimpiä, jonka olen havainnut varsin edulliseksi ja helposti muokattavaksi palveluksi. Esimerkiksi tuhannen viestin ostaminen varastoon maksaa vaivaiset 30 dollaria. Pakettiin kuuluvat viestit voit lähettää koska tahansa.

Mikäli haluat perustaa uutiskirjeen, autan mielelläni. Ota yhteyttä sivujen yhteydenottolomakkeen avulla ja laitetaan uutiskirjekampanjasi käyntiin.

Tämä oli uutiskirjeohjeen ensimmäinen osa. Seuraavissa osissa käsitellään mm. oikein suunniteltua uutiskirjettä.

Aihealue: Oppaat.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

Jätä kommentti