Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Uuden verkkokaupan virheet TOP 10

Kirjoittanut Janne 15.01.2009

Jos olet ensimmäistä kertaa perustamassa verkkokauppaa, teet varmasti paljon virheitä. Et yksinkertaisesti tiedä verkossa toimimisesta vielä tarpeeksi, joten virheiden tekeminen on aivan luonnollista. Voit kuitenkin oppia muiden tekemistä virheistä, joten tässä jutussa paljastan kymmenen kohtalaisen yleistä uuden verkkokauppiaan virhettä.

1. Mainostamisen unohtaminen

Kivijalkamyymälä vetää asiakkaita puoleensa jo pelkällä olemassaolollaan. Verkkokauppaan ei kuitenkaan päde sama sääntö, sillä kukaan ei tiedä verkkokauppasi olemassaolosta ellet erikseen siitä asiakkaille ilmoita. Hyvä sääntö onkin käyttää verkkokaupan mainontaan yhtä paljon rahaa kuin mitä verkkokaupan perustaminenkin maksoi.

2. Jumiudut hiomaan verkkokauppaasi ennen julkaisua

Verkkokauppaa on mahdollisuus säätää loputtomasti. Aina löytyy jotain pientä korjattavaa, joka on pakko saada korjatuksi ennen verkkokaupan julkaisemista. SEIS! Vedä raja johonkin ja määritä esimerkiksi kehityssyklien määräksi neljä sykliä. On parempi omistaa hyvä verkkokauppa tänään kuin hieman parempi verkkokauppa joskus tulevaisuudessa. Voit – ja sinun täytyy – kehittää verkkokauppaasi ajan myötä paremmaksi, mutta älä pitkitä verkkokaupan julkaisua tarpeettomasti.

3. Unohdat, ettei tuotteisiin voi koskea

Tämä on liian helppo unohtaa: verkkokaupan tuotteisiin ei voi koskea; niitä ei pääse hipelöimään. Tämä on todella helppo unohtaa varsinkin, kun sinä kauppiaana tunnet tuotteesi läpikotaisin ja olet sormeillut niitä lukemattomia kertoja karvaisissa käsissäsi. Asiakkaillesi tuote voi kuitenkin olla upouusi, jolloin hän haluaisi ehdottomasti päästä tutustumaan tuotteeseen lähemmin. Tätä tarkoitusta varten verkkokaupassa täytyy olla kuvasuurennokset. Ei siis pelkästään pikkuriikkiset kuvat tuotelistassa vaan myös suuremmat, mielellään koko ruudun kokoiset suurennokset eri kuvakulmista otettuina. Älä myöskään unohda yksityiskohtia.

Lisäksi kattavat tuotekuvaukset ja kuvat tuotteista niiden todellisessa käyttöympäristössä auttavat asiaa. Muista ottaa mallia alasi menestyneimmistä verkkokaupoista. Ne ovat tehneet homman oikein.

4. Et ymmärrä, että verkkokaupan asiakkaat eivät ole kovin sitoutuneita

Ennen kivijalkamyymälääsi saapumista asiakkaasi ovat istahtaneet autoon, ajaneet myymäläsi pihaan, parkkeeranneet autonsa, kävelleet myymälääsi sisään, etsineet tarvitsemansa tuotteen ja ehkä löytäneet sen. Sinun täytyy suututtaa asiakkaasi todella pahasti, jotta hän jaksaisi ajaa kilpailijasi myymälään kaupungin toiselle reunalle.

Verkkokaupan kohdalla kynnys kilpailijan verkkokauppaan siirtymiseen on huomattavasti pienempi. Ensinnäkin saapuminen verkkokauppaasi on ollut huomattavasti helpompaa. Se on vaatinut ehkä yhden klikkauksen. Jos asiakas ei löydä tuotetta tai tarvitsemaansa tietoa kaupastasi, hän poistuu yhdellä klikkauksella Googleen ja toisella kilpailijasi verkkokauppaan.

Vieläkö ihmettelet, miksi verkkokaupan konversioprosentti eli ostavien asiakkaiden määrä voi olla niinkin alhainen kuin 2%. Sadasta kävijästä kaksi siis tilaa tuotteita. Kivijalkamyymälässä lienee aivan normaalia, että puolet asiakkaista ostaa tuotteen.

Tee siis asiakkaan vierailusta verkkokauppaasi mahdollisimman vaivaton. Tässä auttaa mm. käytettävyystestaus, jolla löydetään verkkokaupastasi pahimmat käytettävyysongelmat ja tehdään ostamisesta vaivatonta. Jos käytettävyystestaus kiinnostaa, ota yhteyttä. Olen käyttänyt käytettävyystestausta omissa verkkokauppaprojekteissani usein.

5. Printtimainosten käyttäminen netissä

Älä käytä lehtiin tekemiäsi mainoksia tai mainoslehtisiä sellaisenaan netissä. Netti vaatii omat keinonsa. Esimerkiksi uutiskirjekampanja menee hyvin helposti metsään ja saat roskapostittajan leiman otsaasi. Lisäksi uutiskirjeen suunnittelu on oma taiteen lajinsa.

Uutiskirjeestä voit lukea lisää aiemmasta uutiskirje-artikkelistani.

6. Verkkokauppasi ei vaikuta luotettavalta

Vaikka kuluttajat luottavat yhä enenevässä määrin verkkokauppoihin, kannattaa verkkokaupasta kuitenkin tehdä luotettavan oloinen ja näköinen. Verkkopankkipainikkeet ja VISA-maksumahdollisuus parantavat tilannetta hieman. Ulkoasun kannattaa olla muutenkin laadukkaan oloinen.

7. Etusivu vie kaiken suunnitteluajan

Verkkokauppasi etusivu on tärkeä osa kauppaasi, mutta älä missän nimessä unohda muita verkkokauppasi sivuja, kuten tuotesivuja tai kategoriasivuja. On nimittäin erittäin todennäköistä, että suurin osa asiakkaista saapuu suoraan tuotesivulle käymättä lainkaan etusivulla.

8. Netin uusiin markkinointikikkoihin hurahtaminen

Pidättäydy mielummin tutuissa ja turvallisissa markkinointimenetelmissä, äläkä mene päätä pahkaa mukaan uusiin markkinointimenetelmiin. Hakukonemarkkinointi, sähköpostimarkkinointi ja verkkokaupan hyvä käytettävyys vievät jo pitkälle. Jos haluat kokeilla uutta, tutki ainakin ensin tarkkaan menetelmän kustannukset ja mahdolliset hyödyt. Vaadi myös todisteita hyödyistä.

9. Verkkokaupan tilastotietojen huomiotta jättäminen

Verkkokauppa on mitä suurimmassa määrin numeroiden pyörittelyä. Sinun täytyy verkkokauppiaana tietää kuinka monta kävijää verkkokaupassasi päivässä on ja kuinka suuri osa kävijöistä tilaa tuotteen. Sinun täytyy tietää mistä asiakkaat tulevat kauppaasi ja mitkä sivut ovat kaikkein suosituimpia. Mitä enemmän tilastoja tutkit sitä paremman kuvan saat asiakkaistasi sekä siitä miten kaupankäynti verkossa oikeasti toimii.

Tutki siis niitä Google Analyticsin tai vastaavan analyysiohjelmiston käppyröitä!

10. Kivijalkamyymälän ja verkkokaupan synergiaetujen unohtaminen

Kivijalkamyymäläsi ja verkkokauppasi tukevat toisiaan. Älä erota niitä toisistaan täysin erillisiksi, koska ei ole mitään väliä kummasta asiakkaat tuotteen lopulta ostavat. Laita molempiin samat hinnat ja samat tuotteet. Jos verkkokaupassasi ei ole kivijalkamyymäläsi tuotteita, asiakkaasi jäävät hyvin helposti siihen uskoon, että kivijalkamyymälässäsikään ei ole enempää tuotteita.

Lisäksi kannattaa huomata, että erittäin suuri osa verkkokaupan asiakkaista ei koskaan tilaa tuotteita netistä vaan ainoastaan tutkii niitä netissä ja menee sen jälkeen ostamaan tuotteen kivijalkamyymälään. Tätä tapahtuu myös toisinpäin eli osa asiakkaista käy hipelöimässä tuotetta myymälässä ja tilaa sen lopulta verkkokaupasta. Laita siis myymäläsi ja verkkokauppasi toimimaan yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Tässäpä nämä kymmenen virhettä avattuna. Toivottavasti listasta on hyötyä ainakin jollekin uudelle verkkokauppiaalle.

Aihealue: Oppaat, TOP-listat.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

2 Kommenttia

  1. Ilkka Kauppinen Sanoo:

    Osuva lista. Suomalaiset ovat insinöörikansa ja sen huomaa. Kehitellään itsensä kuoliaaksi, ennen kuin uskalletaan mitään julkaista ja sittenkin uskotaan, että omasta mielestä teknologisesti täydellinen verkkoshoppläjäys kyllä myy itse itsensä. Itse käyttäysin tosin jopa 80/20 sääntöä. Eli 80 % markkinointiin sekä sisällöntuotantoon ja vain 20 % itse tekniikkaan.

  2. Verkkokaupan vuosi olennaisilta osin | MyCashflow blogi Sanoo:

    […] Uuden verkkokaupan virheet TOP 10 « Case Pahis: Ostotapahtuman suunnittelu […]

Jätä kommentti