Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Älä peri erillisiä toimituskuluja

Kirjoittanut Janne 27.05.2009

Toimituskulujen periminen on todennäköisesti yksi suurimpia syitä, miksi asiakas jättää ostoksen tekemättä. Ainakin vuoden 2008 keväällä tehty amerikkalaisten verkkokauppojen asiakkaille suunnattu kyselytutkimus kertoo, että 14% vastaajista sanoi ostavansa todennäköisemmin, jos verkkokauppa ei peri erillisiä toimituskuluja. Kyselytutkimukset ovat toki aina epävarmoja, kun kysytään ihmisten tekemisiä, mutta ovat ne ainakin suuntaa-antavia.

Tärkein etu toimituskulujen perimättä jättämisestä on, että asiakas näkee tilauksen koko hinnan heti, eikä esimerkiksi vasta tilauksen loppuvaiheessa. Toimituskulujen merkitys kasvaa kohtuullisen edullisissa tuotteissa, joissa ne voivat olla merkittävä osa tilauksen kokonaishinnasta. Tästä syystä verkkokauppa usein häviää vertailussa kivijalkakaupan kanssa. Jos kympin tuotteesta peritään kymppi toimituskuluja, ei verkkokaupan hinta ole enää lainkaan kilpailukykyinen. Kauppiaan kannattaakin ehdottomasti neuvotella sopimus Itellan tai Matkahuollon kanssa, jotta toimituskulujen hintaa saa laskettua.

Yksi hyvä keino vaikuttaa ostopäätöksen tekemiseen on mahdollistaa tuotteen noutaminen myymälästä. Näin ne asiakkaat, jotka eivät halua maksaa toimituskuluja ja asuvat samalla paikkakunnalla kuin missä myymälä on, voivat säästää toimituskulujen verran. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on unohtunut useissa verkkokaupoissa.

Jos ajatellaan tilausprosessia, jokainen päätös, joka asiakkaan verkkokaupassa asioidessaan täytyy tehdä, on selvä riski. Mitä vähemmän asiakas joutuu tekemään päätöksiä, sitä harvemmin hänelle tulee eteen tilanne, jossa hän päättää keskeyttää verkkokaupassa asioinnin ja lähteä esimerkiksi kilpailijan kivijalkakauppaan ostoksille. Kun asiakkaalle esitetään erilliset toimituskulut, on asiakkaan tehtävä jälleen yksi päätös: Olenko valmis maksamaan tilaukseni toimittamisesta tämän rahamäärän? Jos vastaus on kielteinen, kuten hyvin usein on, ei kauppaa synny. Ja edelleen tämä korostuu edullisten tuotteiden kohdalla, joita saa esimerkiksi tavallisesta marketista.

Joskus toimituskulut ovat kuitenkin kauppiaan kannalta ainoa vaihtoehto. Silloinkin kannattaa kokeilla niiden poisjättämistä ja katsoa, kuinka se vaikuttaa kaupan konversioprosenttiin. Kauppias voi myös kokeilla minimihintaa, jonka alittaviin tilauksiin lisätään toimituskulut. Lisäksi kannattaa kokeilla, kuinka maksuttoman toimituksen lisääminen asiakkaan ensimmäiseen tilaukseen lisää myyntiä. Tätä voi pitää myös keinona kerätä yhteystietoja jälkimarkkinointia varten. Kaikkihan tietysti muistaa, että vanhan asiakkaan pitäminen on huomattavasti edullisempaa kuin uuden hankkiminen, joten jälkimarkkinointi jo tilanneille asiakkaille esimerkiksi uutiskirjeen tai tuotekatalogin keinoin on jopa pakollista, jos verkkokauppa haluaa menestyä.

Aihealue: Oppaat.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

Jätä kommentti