Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

Ohje tuotekuvaukseen

Kirjoittanut Janne 23.06.2009

Hyvälaatuiset tuotekuvat ovat välttämättömyys lähes jokaisessa verkkokaupassa. Poikkeuksen tekevät tukkureiden verkkokaupat tai sellaiset tuoteryhmät, joiden yhteydessä kuvan esittäminen ei ole lainkaan tarpeellista. Jos laadukkaita tuotekuvia ei ole saatavilla tuotteiden valmistajalta, on kuvat otettava itse tai ostettava kuvauspalvelu ammattikuvaajalta.

Koska jokainen kauppias haluaa tietysti säästää mahdollisimman monessa asiassa, on tuotteiden itse kuvaaminen hyvin houkutteleva vaihtoehto.

Oletko joskus ihaillut jonkin verkkokaupan täydellisiä tuotekuvia? Älä unelmoi sellaisista, jos olet kuvaamisessa ja kuvankäsittelyssä täysi amatööri. Alla olevien ohjeiden tarkoitus on varmistaa, että ottamasi tuotekuvat eivät olisi aivan onnettomia räpellyksiä.

1. Kytke salama pois

Koska olet kuvaajana aloittelija, sinulla ei varmaankaan ole käytössäsi hienoja salamasysteemeitä ja käytössäsi on ainoastaan kameran sisäänrakennettu salama. Ensimmäisenä tehtävänäsi on kytkeä salaman käyttö pois päältä. Otat siis kuvat ilman salamaa.

Tämä siitä syystä, että jos otat kuvasi salaman kanssa, tullee kuvaa lähes varmasti heijastus, joka pilaa kuvan ja tekee siitä amatöörimäisen näköisen.

Ota kuva mielummin päivänvalossa esimerkiksi siten, että laitat pöydän ikkunan lähelle ikkunaa ja tuotteen pöydälle. Kokeile eri kuvaussuuntia. Älä kuvaa vastavaloon.

2. Poista häiritsevät tekijät

Kuvaa tuotteesi siten, että kuvaan ei tule mitään ylimääräistä, tuotteeseen mitenkään kuulumatonta. Huolehdi, että taustalla ei ole mitään ylimääräistä. Katso myös, ettei kuvaan tule omituisia varjoja, kuten esimerkiksi valon edessä olevan esineen varjoa.

3. Toteuta yksinkertainen lavastus

Rakenna tuotteelle tausta esimerkiksi valkoisten lakanoiden avulla. Laita lakana myös tuotteen alle esimerkiksi pöytäliinaksi.

Voit myös kokeilla hentoja kuviotaustoja.

Jos käytössäsi on hyvännäköinen malli, voit myös kokeilla tuotetta mallin käytössä. Jos kuvaat mallia ulkona, kiinnitä erityistä huomiota taustan rauhallisuuteen ja siihen, ettei siellä näy mitään ylimääräistä.

Pyydä kuvan ottamisen jälkeen mielipiteitä muiltakin ja painota, että he vastaisivat rehellisesti.

4. Korosta yksityiskohtia

Ota erillisiä kuvia tuotteen yksityiskohdista. Voit myös ottaa kuvia käyttäen kameran pienintä mahdollista aukkoa (edit. tässä tarkoitan luonnollisesti pienintä mahdollista aukon arvon lukemaa kamerassa, mikä siis tarkoittaa suurinta mahdollista aukkoa =), jolloin tarkennetun alueen syvyys on pieni ja osa kuvasta näyttää epätarkalta. Näin voit korostaa tarkennettua kohtaa, kaiken muun jäädessä hieman epätarkaksi.

Se on siinä. Näillä kuvausvinkeillä pääset alkuun. Jos haluat hieman panostaa kuvaamiseen, ensimmäinen hankinta on jalusta, jolloin voit ottaa hyviä kuvia heikommissakin valaistusolosuhteissa ja saatat saada kuviin aivan erilaisia tunnelmia.

Luonnollisesti jokaisen valokuvaajan kannattaa syventyä Photoshopin mielenkiintoiseen maailmaan, sillä lähes kaikki valokuvat vaativat kuvankäsittelyä, jotta niistä saadaan kaikki mahdollinen irti, oli ne sitten otettu millaisella kameralla tahansa.

Aihealue: Kuvankäsittely, Oppaat.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

2 Kommenttia

 1. Janne Ansaharju Sanoo:

  Kiitos hyvistä vinkeistä tuotekuvaukseen.

  Pienten tuotteiden taustaksi sopii myös erilaiset kartongit, joita voi olla jäykkyytensä ansiosta joskus helpompi käyttää kuin tekstiilejä.

  Miljöössä otetut kuvat ovat usein mielenkiintoisempia kuin lavastetut (kunhan muistaa ohjeesi taustan häiriöttömyydestä). Kun laittaa vähän mielikuvitusta peliin ja valitsee sopivan pilviharsoisen sään, ulkokuvat eivät voi epäonnistua :)

 2. Janne Sanoo:

  Tuo mainitsemasi pilviharsoinen sää on tosiaan hyvä pointti. Toisin kuin usein luullaan, aurinkoinen sää ei ole valokuvaukseen kovin hyvä ja paremmat värisävyt sekä varjot saadaan kuvatessa pilvisellä säällä, jolloin valo on hieman pehmeämpää kuin suora auringonvalo.

  Itse askartelin muuten vastikään tuollaisen minikokoisen tuotekuvausstudion pahvilaatikosta, leivinpaperista ja lahjapaperista (tai lähinnä sen valkoisesta kääntöpuolesta). Sen avulla otetut tuotekuvat on heti aivan erin näköisiä.

  Olisin myös valinnut taustaksi kartongin, mutta ei löytynyt tarpeeksi pitkää kartonkia, joten minun täytyi tyytyä tuohon lahjapaperirullaan. Löysin riittävän paksun paperin, joten toisen puolen kuvio ei näy läpi. Kartonki asettuisi paremmin paikoilleen, joten kannattaa käyttää sitä, jos vain löytää sopivan palan.

  Ohje studion rakentamiseen löytyy täältä:
  http://www.strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html

Jätä kommentti