Verkkokauppaopas

Verkkokaupan perustaminen on Avanian ydinosaamista. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Lukijoiden suosimat verkkokauppa-alustat

Kirjoittanut Janne on 22.11.2014

Vuoden 2010 kesäkuusta saakka sivustolla on pyörinyt kysely lukijoiden suosimista verkkokauppa-alustoista. Muistin yhtäkkiä kyseisen kyselyn olemassaolon ja ajattelin, että olisi mukava nähdä mitkä alustat ovat lukijoiden joukossa suosittuja. Tässä siis kyselyn tulokset. Huomatkaa, että osa mainituista verkkokauppa-alustoista on jo kuopattu (esimerkiksi Wosbee). Lisäksi kannattaa muistaa, että tulokset kertovat vain ja ainoastaan tämän blogin lukijoista ja […]

lue lisää

Kotimainen vs. ulkomainen verkkokauppa

Kirjoittanut Janne on 27.04.2009

Parempi puoliskoni shoppaili männäviikolla tuotteita sekä ulkomaisesta että kotimaisesta verkkokaupasta. Samanaikaisten tilausten ansiosta ostotapahtumien ja palvelun vertaileminen tuli ikään kuin luonnostaan. Vertailun tuloksissa suomalainen verkkokauppa hävisi palvelussa ja ostotapahtuman kokonaisuudessa sata nolla.

lue lisää

Verkkokaupparatkaisut suomalaiselle kauppiaalle

Kirjoittanut Janne on 26.02.2009

En löytänyt mistään kattavaa listaa, josta selviäisi suomalaiselle verkkokauppiaalle sopivia verkkokaupparatkaisuja, joten ajattelin listata ratkaisut tähän juttuun. Tarkoitus on päivittää listaa ajan myötä, joten lukijoilta toivotaan kommentteja listan sisällöstä. Rajaavaksi tekijäksi valitsin valmiin mahdollisuuden suomalaisten maksutapojen lisäämiseksi verkkokauppaan.

lue lisää

9 hienoa kotimaista verkkokauppaa

Kirjoittanut Janne 06.04.2009

Selailin lävitse suomalaisia verkkokauppoja löytääkseni tyylikkäitä toteutuksia ja löytyihän niitä internetin syövereistä kourallinen nopeallakin etsintäkierroksella. Suurin osa suomalaisista verkkokaupoista ei yritä tehdä asiakkaisiinsa vaikutusta ulkoasun keinoin, mutta onneksi joukossa on myös poikkeuksia. Osa valituista kaupoista on esitelty jo aiemmin, mutta kertaus on opintojen äiti. 

Valitut kaupat eivät ole missään erityisessä järjestyksessä. Kauppojen toiminnallisuuksia tai sisältöä ei tutkittu, vaan huomiota kiinnitettiin ainoastaan ulkoiisiin avuihin.

Adalmiinan Helmi

Sisustusverkkokauppa, joka on ilmeeltään varsin elegantti ja rauhallinen. Ilme sopii hyvin sisustusalan verkkokaupalle.

<br />

Be Divine

Naisille suunnattu verkkokauppa, jonka värimaailma huokuu naisellisuutta.

bedivine

Discmania

Kohderyhmää puhutteleva ulkoasu, jossa tuotteet hyvin esillä heti etusivulla.

discmania

Villa Harmonie

Sisustuskauppa, jonka ilme on myös varsin elegantti ja rauhallinen.

harmonie

Lelutalo.fi

Lelutalon ilme on lelukaupaksi itseasiassa ehkä jopa liian rauhallinen värimaailmaltaan, mutta pääsi siitä huolimatta listalle kohtalaisen tyylikkäällä olemuksellaan.

lelutalo

Aurifaber

Audofaber on ollut esittelyssä aiemminkin, sillä kaupan ulkoasu on aiheeseen sopiva ja tyylikäs.

aurifaber

Music.fi

Myös Music.fi on ollut esittelyssä aiemmin. Kaupan ulkoasu kohtalaisen selkeä ja tyylikäs. Tumma pääväri erottaa tämän kaupan valtavirrasta.

music

Pointguard

Pointguardin verkkokauppa puhuttelee kohderyhmää ja toteutus on tyylikäs. Suuri ja vaihtuva tuotekuva etusivulla on hyvä ratkaisu varsinkin, kun tuotekuvat ovat näinkin tyylikkäitä.

pointguard

Pikku Helene

Lasten muotivaatteita kauppaava Pikku Helene erottuu edukseen teemaan sopivilla yksityiskohdilla. Ilme on varsin rauhallinen, mutta tyylikäs.

helene

Aihealue: Kaupat, Kuvankäsittely, TOP-listat, www-suunnittelu.

Avania on oululainen verkkokaupan ja Internet-palveluiden asiantuntija.

Kirjoittaja: Janne Kuntola. Seuraa Jannen Google+ profiilia

8 Kommenttia

 1. Jouni Hallikainen Sanoo:

  Listaan voisi lisätä nuo kumppanukset:
  http://www.gentleman.fi/
  http://www.ladies.fi/

 2. A Sanoo:

  Visuaalisesti nuo on kyllä hienoja. Mutta, se ei pelkästään riitä – silloin kun pitäisi saada käyttäjä toimimaan halutulla tavalla.

  Pikatsekkasin muutaman noista ja ne olikin sitten _käytettävyydeltään_ suorastaan kamalia. Elementtien asettelu melko epäloogista, taustavärin-tekstin-painikkeiden värit (ja kontrastit toisiinsa) todella haastavia ja vaikealukuisia. Toiminnallisuudet kömpelöjä jne…

  Siis ihan näin suoraan sanottuna.

 3. Janne Sanoo:

  A: Saatat olla aivan oikeassa. Tässä katsauksessa ei muistaakseni pahemmin tullut kiinnitettyä huomiota muuhun kuin ulkoasuun.

  Käytettävyyden pikatsekkaaminen (jota termiä käytit) on tosin erittäin subjektiivinen tapa kauppojen arviointiin, jolloin tsekkaajan oma kokemuspohja vaikuttaa hyvin vahvasti siihen, kuinka loogisilta toiminnot vaikuttavat. Mainitsemasi teksti-tausta -kontrastiongelma on tosin hyvin selkeä ongelma, joka kannattaisi korjata.

  Käytettävyyden asiantuntija-arviointien heikkoutena pidetään sitä, että menetelmällä löydetään runsaasti ongelmakohtia, jotka eivät ehkä todellisuudessa ole ongelmia lainkaan. (En siis sano etteikö yllä olevissa kaupoissa olisi ongelmia, mutta en ole käynyt niitä läpi käytettävyyden osalta.)

  Onkin hämmästyttävää kuinka vaikeakäyttöisiä verkkokauppoja on maailman menestyneimpien verkkokappojen joukossa. Etenkin palaavat asiakkaat tuntuvat sietävän käytettävyysongelmia paremmin. Uusien asiakkaiden kohdalla tilanne on todennäköisesti toinen. Onkin siis tärkeää pitää hyvä huoli olemassa olevista asiakkaista ja yrittää saada heidät palaamaan kauppaan, sillä on helpompaa saada heidät tekemään uusi ostos verrattuna uusiin asiakkaisiin ja heidän ensiostokseensa.

  Hyvä käytettävyys on verkkokaupalle tärkeää, mutta olemassa olevista asiakkaista huolehtiminen on mielestäni vieläkin tärkeämpää.

 4. A Sanoo:

  Totta tuokin mitä mainitsit, mutta pysyn kyllä kannassani, että noissa kaupoissa on Oikeasti, Oikeita käytettävyysongelmia.
  ”Pikatsekkaus” ei mielestäni ole subjektiivinen tapa. Kyllä isot ja oikeat ongelmat näkee heti päälle päin.

  Esim. tuon Aurifaberin ostoprosessi on melko haastava tapaus.
  Teksti enimmäkseen äärettömän pientä ja liian samanväristä taustan kanssa, painikkeet eivät näytä painikkeilta, ei ole nappia, josta voi siirtyä takaisin edelliseen vaiheeseen. (siirtyä voi toki back-napilla, mutta silloin kaikki tiedot katoaa!) etc etc.
  Eli korjattavaa kyllä oikeastikin olisi…

  Tuosta käytettävyydestä ja palaavista/uusista asiakkaista..:
  hyvä käytettävyyshän on nimenomaan se asia (valikoiman ja hintatason) ohella, mikä saa asiakkaat palaamaan verkkopalveluun. Helppokäyttöinen palvelu tuo käyttäjälle mukavuutta ja halun palata uudelleen. Hyvä käytettävyys generoi lisämyyntiä. Se on asia, jota harva verkkokauppias ymmärtää ja siksi monet, menestyvätkin, verkkokaupat ovat hankalia käyttää. Tästä voisi mainita erittäin ”huonona esimerkkinä” Verkkokauppa.com’in. Hyvällä käytettävyydellä se olisi _vieläkin_ menestyvämpi.

 5. Janne Sanoo:

  Ilman muuta käytettävyys on tärkeää ja mainitsemassasi Aurifaberin kaupassa on tosiaan selkeä kontrastiongelma eli teksti erottuu hieman huonosti ja on kohtalaisen pientä. Samoin jos tiedot katoaa back-napilla, voi ostoprosessi keskeytyä.

  Sivuille palaamiseen vaikuttaa hyvin moni asia ja yksi voi tosiaan olla hyvä käytettävyys. Se vaikuttaa omalta osaltaan kaupan muistettavuuteen, mutta sitä kannattaa tukea mainonnalla ja jälkimarkkinoinnilla.

  Verkkokauppa.comin kotiin kannettu tuotelehti on muuten tehokas tapa saada kauppaan kävijöitä. Yksi mikä verkkokauppa.comin kannattaisi heti tehdä paremmin, on tuotenumeroiden käyttö. Niitä kannattaisi tuoda selkeämmin esille lehdessä, minkä lisäksi verkkokaupassa kannattaisi tarjota asiakkaille parhaalla paikalla selkeä tuotenumerohaku, jonka käyttöön asiakkaita ohjattaisiin. En tiedä mikä Verkkokauppa.comin konversioaste on, mutta tuolla konstilla saattaisi kyseinen lukema lähteä mukavaan nousuun.

  Parannettavaa Verkkokauppa.comissa löytyy, mutta kehitystä ei ole ilmeisesti nähty tarpeellisena. Esimerkiksi kunnollisen tuotesivun puuttuminen estää oheistuotteiden suosittelun.

 6. Antero Reis Sanoo:

  Listalle voisi hyvin lisätä mielestäni myös oman http://www.eyeslices.fi verkkokaupan. Verkkokaupassa on panostettu helppouteen ja yksinkertaisuuteen.

 7. Äitiysvaatteet Sanoo:

  Lisäisin vielä äitiysvaatekaupan http://www.mamamia.fi Myynnissä olevat äitiysvaatteet ja imetysvaatteet ovat laadukkaita ja kauniita ja tekninen toteutus on mielestäni hyvä ja ulkoasu miellyttävä.

 8. Riitta Sanoo:

  Mielestäni Luontaistuotekauppa Luontaispiste http://www.luontaispiste.palvelee.fi on myös selkeä ja helppokäyttöinen, olen itse löytänyt nopeasti hakemani ja ostoprosessi on nopea ilman rekisteröitymisiä.

Jätä kommentti